Hercegovačka 8, Split

VIK dobiva pojačanje za EU fondove iz RERA-e

Vodovod i kanalizacija Split (VIK) i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (RERA), potpisali su Sporazum o suradnji kojim će se u VIK-u formirati stručni projektni tim za prijavu i provedbu projekata financiranih iz bespovratnih sredstava Europske unije u planiranom investicijskom ciklusu do 2020. godine s ciljem sprječavanja eventualne penalizacije i gubitka sredstava u provedbi projekata aglomeracija ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna zbog eventualnih proceduralnih i drugih pogrešaka. Sporazum su potpisali direktor VIK-a Tomislav Šuta i v.d. ravnatelj RERA-e Jozo Sarač.


VIK je u obvezi primjenjivati direktive EU iz područja vodoopskrbe i odvodnje koje se odnose na stalno osuvremenjivanje sustava, permanentno podizanje kvalitete, dostupnost vodoopskrbe i odvodnje i u najmanjim dijelovima jedinica lokalne samouprave. Međutim, u VIK-u trenutno nema dovoljno kadrovskih kapaciteta specijaliziranih za EU fondove što se pokazalo nedostatnim za učinkovito korištenje bespovratnih sredstava EU fondova s obzirom na činjenicu da je svaki VIK-ov projekt aglomeracije, između ostalog, upućen i na fondove Europske unije. Kako se radi o projektima koji se financiraju i sufinanciraju sredstvima iz fondova Europske unije, čije procedure zahtijevaju specifična stručna znanja, kompetencije i iskustva, VIK je obvezan osigurati neophodna kadrovska rješenja za obavljanje tih poslova.


Stručnu pomoć u pripremi projekata i aplikacija za EU fondove, VIK će osigurati u suradnji s Javnom ustanovom RERA. S.D. koja ima iskustva u tom segmentu realizacije regionalnih razvojnih projekata. Iz RERA-e u VIK kao pomoć dolazi Tomislav Prljević  na mjesto zamjenika direktora za EU fondove i investicije s ciljem formiranja i rukovođenja stručnog tima za navedeno područje.