Hercegovačka 8, Split

VIK ZAPOČEO RADOVE NA VODOOPSKRBNOJ I ODVODNOJ MREŽI NA MEJAŠIMA I RASPISAO NATJEČAJE ZA 170 MILIJUNA VRIJEDNE INVESTICIJE U SKLOPU AGLOMERACIJE SPLIT - SOLIN

VIK ZAPOČEO RADOVE NA VODOOPSKRBNOJ I ODVODNOJ MREŽI NA MEJAŠIMA I RASPISAO NATJEČAJE ZA 170 MILIJUNA VRIJEDNE INVESTICIJE U SKLOPU AGLOMERACIJE SPLIT - SOLIN

Vodovod i kanalizacija Split (VIK) i agencija EKO Kaštelanski zaljev započeli su radove na poboljšanju vodoopskrbne i odvodne mreže grada Splita. Radovi obuhvaćaju izgradnju fekalnog kolektora duljine oko 533 metra i vodoopskrbnog cjevovoda duljine 254 metra

Investicija je to, kako je navela izvršna direktorica agencije EKO Kaštelanski zaljev Tina Runjić Ćuk, ukupne vrijednosti radova oko 2,11 milijuna kuna (2.112.973,13 kn).
- Prethodno smo proveli arheološke radove prema smjernicama konzervatora i bez ikakvih problema ishodili građevinsku dozvolu. Predviđeno trajanje samih radova iznosi devet mjeseci, od čega će posljednja tri mjeseca trajati završno razdoblje u kojem će se obaviti tehnički pregled i ishoditi pravosnažna uporabna dozvola, kazala je Runjić Ćuk.
Izgradnja navedene infrastrukture u splitskom naselju Mejaši omogućit će priključak na kanalizaciju i vodoopskrbni sustav za 25 objekata, odnosno za 60-ak obitelji s oko 200 do 250 ljudi.
Početku radova na Mejašima prisustvovao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je istaknuo važnost ovog projekta u povezivanju istočnog dijela s ostatkom grada Splita.
- Ovo je tek mala investicija u odnosu na ono što nas čeka. Važno je naglasiti da su danas objavljeni tenderi za puno veće i važne zahvate, vrijednosti preko 170 milijuna kuna, kojima ćemo krenuti u izgradnju proširenja vodospreme na Visokoj i rekonstrukciju oko 11 kilometara kanalizacijske mreže s cijelim nizom retencijskih bunara na nekoliko pozicija u gradu koji će pripomoći razdvajanju oborinskih i fekalnih voda. Također, raspisan je i natječaj za povezivanje Srinjina koje također spadaju u istočni dio grada. To je sve ono što smo u posljednje vrijeme najavljivali, očekivali i obećali. To je početak velikog zahvata Aglomeracije Split - Solin kojeg ćemo raditi u sljedećih nekoliko godina, a koji će težiti više od milijardu i 400 milijuna kuna i kojim je predviđena rekonstrukcija 90-tak kilometara kanalizacijske i 55 kilometara vodovodne mreže. Pritom, tu nije uključen za nas izuzetno važan zahvat koji povezuje samu Žrnovnicu, a s kojim ćemo zbog sudskih sporova krenuti za nekoliko mjeseci, istaknuo je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.
Direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta kazao je kako je planirano da svi ovi radovi pod okriljem Aglomeracije Split-Solin, a simbolično počinju na Mejašima i kojima je planirana izgradnja nekoliko stotina kilometara novih mreža vodoopskrbe i odvodnje, budu završena do 2023. godine.
- Vrijednost danas objavljenog natječaja za prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima, koje ovom prigodom pozivamo da se jave, obuhvaća izgradnju sedam retencijskih bazena, nadogradnju vodospreme Visoka na 15.500 m3, rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbe i odvodnje za istok grada kojom će Kamen, Šine, Stobreč i Mejaši dobiti oko 600 novih priključaka i nekoliko kilometara nove mreže, što će omogućiti za 3.000 ljudi priključak na odvodnju. Također, u jednoj od narednih faza planiramo na području južnog dijela grada Splita omogućiti da kompletno sva odvodnja bude usmjerena na pročistač Stupe što je jako važno za razvoj našeg grada i turizma te čistoću mora. Time dobivamo šetnicu na području Duilova i poveznicu sa Stobrečom što predstavlja novi krajobraz grada Splita. Sve ovo bit će realizirano kroz Aglomeraciju Split - Solin i vrlo brzo će biti objavljen natječaj za izgradnju šetnice Duilovo - Stobreč koja je u sklopu odvodnje prema Stupama, precizirao je Šuta
Prema njegovim riječima, priprema dokumentacije za izgradnju odvodnog pročistača na Stupama je u završnoj fazi.
- Ovo su složeni projekti koji prolaze kontrole i očekujem da ćemo kroz vrlo kratko vrijeme raspisati natječaj za izgradnju pročistača Stupe. Važno je naglasiti da je to pročistač drugoga stupnja, odnosno, da danas imamo mehaničku, a u budućnosti ćemo imati biološku obradu koja je važna za razvoj turizma i čistoću mora, naglasio je Šuta i dodao kako su veliki iskoraci napravljeni i u realizaciji projekta izgradnje pročistača pitke vode na izvoru Jadra.
Pilot projekti koji su bili postavljeni unazad godinu dana, kako je kazao, dali su važne pokazatelje za izradu idejnog rješenja koje je u završnoj fazi, kao i studija izvodljivosti i kroz ovu godinu očekuje se raspisivanje natječaja za izgradnju pročistača na izvoru Jadra po pravilima FIDIC-a.