Hercegovačka 8, Split

NAKON 10 GODINA SANIRA SE VODOPSKBNI CJEVOVOD U POLJIČKOJ ZA REZERVNO NAPANJE VODOM BOLNICA FIRULE I KRIŽINE

ViK prvi u Hrvatskoj provodi sanaciju velikog cjevovoda po posebnoj metodi – bez iskopa. Vrijednost investicije iznosi 3.8 mil kn. 

U tijeku su radovi na sanaciji postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda u Splitu između križanja Poljičke s Putom Trstenika (kod LIDL-a) i križanja Poljičke s Ostravskom (kod HEP-a na Mertojaku) u ukupnoj duljini oko 920 metara. Njegovim ponovnim puštanjem u pogon zatvorit će se strateški važan vodoopskrbni prsten kojim se osigurava pouzdano rezervno napajanje pitkom vodom naših dviju bolnica u sklopu KBC-a Split - Firule i Križine. Po prvi puta u Hrvatskoj, sanacija ovog vodoopskrbnog cjevovoda provodi se po posebnoj metodi – bez iskopa. Ugovorena vrijednost radova iznosi cca 3,8 milijuna kuna
Ovaj vodoopskrbni cjevovod u Poljičkoj je gotovo 10 godina bio izvan funkcije zbog dotrajalosti, a posebni uvjeti Hrvatskih cesta nisu dozvoljavali klasični iskop i zamjenu materijala cjevovoda.
Zadatak iznalaženja drukčijeg tehničkog rješenja sanacije u skladu s posebnim uvjetima dobila je Agencija EKO-Kaštelanski zaljev u suradnji s Vodovodom i kanalizacijom Split te glavni projektant Goran Marinović iz splitske tvrtke INFRA PROJEKT.
Izrađenom tehničkom dokumentacijom je predviđeno da se kroz profil postojećeg cjevovoda metodom uvlačenja postavi novi cjevovod PRIMUS LINE, te da se izvrši adaptacija dvaju rubnih okana na križanjima sa svrhom daljinskog upravljanja zapornim elementima u svrhu odabira vodoopskrbne zone iz koje će se vodom napajati sanirani cjevovod.
Pripremni radovi na sanaciji ovog cjevovoda su započeli u ožujku ove godine, a upravo su u tijeku najvažniji radovi uvlačenja PRIMUS LINE-a u postojeći cjevovod. Ovaj novi materijal cjevovoda koji je atestiran za korištenje za pitku vodu je kompozitni s vlaknima od kevlara koja dozvoljavaju veliku silu povlačenja i tako omogućuju saniranje cjevovoda dugih i do dvije tisuće metara. Sanacija vodoopskrbnog cjevovoda ovom metodom se primjenjuje prvi puta u Hrvatskoj.
Radove izvodi Poslovna udruga ANAFORA d.o.o. i GORAN i ZORAN d.o.o., nadzire ih glavni nadzorni inženjer Robi Bilić, dipl. ing. građ. iz tvrtke ŠKOLJERA d.o.o. Split, naručitelj radova je Agencija Eko kaštelanski zaljev u ime Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split.