Hercegovačka 8, Split

STIGLA VODA NA PODRUČJE OGORSKO - ZELOVSKOG PLATA

STIGLA VODA NA PODRUČJE OGORSKO - ZELOVSKOG PLATA

Vodoopskrbni sustav na području Ogorsko - Zelovskog platoa danas je pušten u rad, više od deset godina nakon što je do tog područja izgrađena magistralna vodovodna mreža iz pravca Čavoglava i postavljeni hidranti, a tamošnje stanovništvo vodu je dobivalo u cisternama. Obilježavanju završetka radova i protjecanju prvih kapi vode, prisustvovali su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Općine Muć, Vodovoda i kanalizacije Split i mnogi drugi.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izrazio je zadovoljstvo što je ovaj dugo očekivani posao konačno završen.

- To je sada napravljeno i ja iskreno zahvaljujem načelniku općine MućFilipu Stupalu na jako ekspeditivnoj koordinaciji, a iznad svega Vodovodu i kanalizaciji Split koji su se uhvatili ozbiljnog posla, a trebalo je zaista ozbiljne zahvate raditi na ovoj mreži zato što i crpna stanica u Čavoglavama nije bila u funkciji. Sada je u funkciji sve do Kapetanovića. S načelnikom smo se dogovorili da ćemo mu mi kao Županija kompenzirati dio troškova i pomoći tako da bi mogao vlastita sredstva usmjeriti u neke druge, lokalne projekte zbog opstanka mladih na ovom području, naglasio je Boban.

Vodovod i kanalizacijaSplit, prema njegovim riječima, priprema i nastavak radova izradom studije izvodljivosti i narudžbom glavnog projekta za sekundarnu vodoopskrbnu mrežu čiji se početak realizacije planira za početak iduće godine.

Zamjenik direktora Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Prljević zahvalio je županu Bobanu i načelniku Stupalu na ogromnom angažmanu i potpori u rješavanju problema i realizaciji projekta započetog prije 10 godina. Voda tamošnjem stanovništvu trebala bi ubrzo poteći iz slavina, nakon što se obavi tehnički pregled i sanitarna zaštita.

- U bližoj budućnosti realizirat ćemo projekt gradnje kompletne sekundarne vodoopskrbne mreže težak 109 milijuna kuna (+PDV) za područje ove općine koja je površinski s 222 kilometra četvorna jedna od većih u našoj županiji i koja pokriva preko 3,5 tisuće stanovnika. To će uključivati pet vodosprema, dvije crpne stanice, procjedne stanice, hidroforsku mrežu i kompletnu infrastrukturu kako bi svako kućanstvo dobilo vodu na svom pragu. Projekt je zamišljen u tri faze. Vrijednost radova prve dvije faze je 14,7 milijuna kuna koje će biti osigurane iz Programa ruralnog razvoja. Dva milijuna će biti osigurana iz domaće komponente. Za najzahtjevnijutreća faza koja podrazumijeva investiciju od 73,2 milijuna kuna koja će se financirati iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija i s njom bi praktički, uz ulaganja preko 40 milijuna kuna u sekundarnu mrežu, zaokružili kompletnu investiciju. Ambicija nam je da u skoro vrijeme svako domaćinstvo u ovoj općini ima vodu, odnosno normalne uvjete kakve i zaslužuje, najavio je Prljević.

Načelnik općine Muć Filip Stupalo nije krio zadovoljstvo koje je uslijedilo nakon godina čekanja.

- Danas smo tu da pričamo lijepu priču. Nakon 30-40 godina sna mnogih Ogorana, voda dolazi na područje općine Muć, odnosno na područje Ogorsko-Zelovskog platoa. Želim zahvaliti županu i predstavnicima VIIK-a koji su se potrudili da ovu fazu što prije završimo i nadamo se da ćemo dobiti poticaj da kroz godinu, dvije gotovo svako domaćinstvo na području Ogorja dobije vodu, optimističan je Stupalo.