26.05.2025.
Problem sa kloriranjem na području lokalnog vodovoda koji se napaja sa izvora rijeke Žrnovnice je riješen.
Uzorci vode imaju adekvatnu koncentraciju rezidualnog klora. Isti su mikrobiološki sukladni.
24.05.2025.
Obavještavaju se potrošači koji se vodom opskrbljuju putem lokalnog vodovoda i izvora Žrnovnice da je zbog greške rada na klorinatoru, koja se od jučer periodički javlja i na čijem se otklanjanju intezivno radi, u uzorcima vode za piće prisutna nedovoljna količina rezidualnog klora, te je do daljnjeg preporuka prokuhavanja vode prije konzumacije.
Voda se u tehničke svrhe pranje okućnica, zalijevanje i slično može koristiti bez ograničenja!
VIK Split će osigurati cisternu sa pitkom vodom u centru mjesta ispred vatrogasnog doma!
Prenosimo i obavijest koja stoji stalno na stranicama NZJZ SDŽ o korištenju vode iz lokalnih vodovoda (usluge-voda)!
Obavijest potrošačima koji nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe
Lokalni vodovodi koji nemaju propisanu obradu vode s pogleda javnog zdravstva smatraju se nesigurnima za uporabu i moraju biti pod stalnim nadzorom jer su ozbiljna prijetnja zdravlju ljudi i mogu biti uzrok hidričnih epidemija.
Opskrba stanovništva vodom putem lokalnih vodovoda nije u skladu s propisima iz područja vodnoga gospodarstva, a takav način opskrbe predstavlja problem s javnozdravstvenog aspekta.
Javna vodoopskrba podrazumijeva opskrbu stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, te osiguranje i provedbu kontinuiranog zrdravstvenog nadzora nad zdravstvenom ispravnošću vode isporučene putem komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu krajnjim korisnicima (potrošačima). S obzirom da na većini lokalnih vodovoda nije uspostavljen sustav naplate, posljedično nije moguće osigurati razvoj tog sustava i zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju.
Svim potrošačima koji ne koriste vodu iz javnih vodoopskrbnih sustava, već koriste vodu za piće iz lokalnih vodovoda, bunara, cisterni (gustirni ili čatrnja) i bušotina, zbog mogućeg mikrobiološkog onečišćenja preporuča se prokuhavanje vode kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode u hladnjaku.
NZJZ SDŽ